torsdag 30 april 2015

Långledig, kolhydrater och recept

Nu har man gått på långledighet, hela fyra dagar ledigt. Det är ganska gott så man kan förbereda allt i lugn och ro inför helgen. 
Dagens kolhydratsintag blev ca 400g.
Tyvärr börjar jag känna mig lite orolig i magen nu, den börjar protestera lite för det är ju trots allt en ganska radikal omställning.
Jag kommer ändå att fortsätta med kolhydratladdningen så länge jag känner att inte magen eller för den delen jag är påväg att haverera helt, men fortsättningsvis blir det nog inte så stora mängder per portion. 
Jag blev lite fundersam idag också då jag fann en sida där det stod om tio myter angående kolhydratladdning, på myt nummer två stog det följande:

Det gäller att äta så mycket pasta och ris som man bara kan för att proppa sig full med kolhydrater.
Det finns exempel på löpare som slutat med tarmvred på akuten efter att ha proppat i sig potatis, ris och pasta. Kolhydratladdningens grundtes är att man under uppladdningen, 2-3 dagar före tävling, låter kolhydrater utgöra den huvudsakliga födan. Bort med biff och grönsaker och så vidare! Eftersom kroppens möjlighet att lagra upp kolhydrater är begränsad (till cirka 450 gram) kan man inte proppa i sig mer än vad som är fysiskt möjligt. Med vanliga kolhydratrika måltider fyller man på bra.


Kan kroppen bara ta emot 450g? Hur var det där med att man skulle äta 10g kolhydrater per kroppsvikt och dag?
Jag känner att jag inte alls har full koll på detta med kolhydratladdning och vill gärna lära mig mer om det. 
Imorgon kväll så är det en föreläsning i Bengtfors, Conny Björnehall från Team Merida kommer att berätta om sitt projekt från absolut nybörjare till topp 350 placering på Cykelvasan och ge tips på hur man lägger upp sin kost och träning före ett lopp. 
Synd att jag inte har möjlighet att åka dit men för er andra så är det klockan 18 på Hotell Dalia som gäller. 

Till sist ska ni som kolhydratladdar få ett gott och fräscht recept på lax med bladspenat och pasta. 

Ingredienser

 5

  • 5 portionsbitar laxfilé 
  • 5 port pasta (penne)
  • 1 1/4 gul lök 
  • 1 1/4 msk olja 
  • salt och peppar
  • 81 1/4 g bladspenat 
  • 2 1/2 dl lätt crème fraiche (paprika, chili)
  • 1 1/4 dl mjölk 
  • 375 g wokgrönsaker 

Så här gör du

  1. Tina fisken om den är fryst.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  3. Skala, skiva och bryn löken i oljan tillsammans med laxbitarna i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och lägg ner spenaten i pannan runt fisken.
  4. Rör samman crème fraiche och mjölk häll det i pannan och sjud ca 8 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 56˚C.
  5. Woka grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda pastan med grönsakerna.
  6. Servera laxen med pastan.



2 kommentarer:

  1. Hej

    Här har du en sida som beskriver bra hur kroppen fungerar vid kolhydratsladdning.
    Själv har jag slutat ladda med extra mat utan kör på kolhydratsshakes typ Vitargo. Magen fungerade inte som den skulle när det blev så mycket extra mat!! Det är väll samma som du upplever!

    http://traningslara.se/vad-hander-nar-dina-glykogenlager-blir-fulla/

    Lycka till på lördag!

    Tony

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Tony!
    Kollade upp vitargo carboloader nu och det verkar som en mycket skonsammare variant än att vräka i sig mat. Hur tycker du den fungerar för dig?
    Det är
    Väl inget som jag hinner/tänkt prova innan Dalsland XC men klart värt att prova dom andra loppen. Tror att jag ska ta det lite lugnare med kolhydrater tills på lördan, ska fortsätt äta men i normala mängder...

    SvaraRadera